Επιτροπή (Διακήρυξη)

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

της Επιτροπής Αγώνα για την Επιβίωση και την Αναγέννηση της καμένης Βόρειας Εύβοιας

 

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2021 που έπληξε τη Βόρεια Εύβοια, τα προβλήματα που κληρονόμησε ο τόπος μας είναι τραγικά και οι συνέπειές τους τεράστιες, τόσο για την καθημερινή επιβίωση των κατοίκων όσο και για το ίδιο το οικοσύστημα. Η καταστροφή σπιτιών, επαγγελματικών χώρων, ποιμνιοστασίων, η απώλεια του περισσοτέρου ζωικού κεφαλαίου, η καταστροφή των μελισσοκόμων συνέβαλαν καταλυτικά στη συνολική υστέρηση της περιοχής και στην απώλεια εισοδήματος.

Κατόπιν των ανωτέρω συνθηκών παρουσιάστηκε η ανάγκη να λειτουργήσουμε σε ομάδα. Είμαστε επιτροπή κατοίκων από τους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και  Μαντουδίου – Λίμνης –  Αγίας Άννας, ανεξάρτητοι από κόμματα, ανοιχτοί στο διάλογο και με ανιδιοτελή αγάπη για τον τόπο και το πολύτιμο οικοσύστημά μας, συσπειρωθήκαμε για να εργαστούμε ανιδιοτελώς για τον τόπο μας, δημιουργώντας έναν Σύλλογο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,  υπό το πρίσμα των αρχών της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας , ώστε:

 • να υπερασπιστούμε τις θέσεις των ρητινοσυλλεκτών, των μελισσοκόμων, των δασεργατών,  των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των άλλων κλάδων που επλήγησαν, συντεταγμένα σε κοινό μέτωπο και να διεκδικήσουμε μεθοδικά τα απολεσθέντα εισοδήματα της περιοχής μας, ώστε οι αποφάσεις των κυβερνώντων να μην λαμβάνονται χωρίς το λαό, να αποκλείσουμε μεθοδεύσεις ή/και εξυπηρέτηση συμφερόντων που θα αλλοιώσουν την υπό αναγέννηση φύση της περιοχής και να αποτελέσουμε ισότιμο συνομιλητή σε όλες τις φάσεις
 • να προστατευτεί ο γηγενής πληθυσμός αυτή τη δύσκολη στιγμή:
 • από τις επιπτώσεις της φωτιάς
 • από τις επίφοβες καταστροφές μιας επερχόμενης πλημμύρας
 • από την επιπλέον ερημοποίηση των πυρόπληκτων χωριών των οποίων οι κάτοικοι θα απολέσουν για πολλά χρονιά το βιοποριστικό τους εισόδημα λόγω των τραγικών συνθηκών μετά τις πυρκαγιές, με δράσεις απασχόλησης

 

 • να βοηθήσουμε στην αναγέννηση και ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης περιοχής μας
 • να αξιώσουμε γρήγορη αποκατάσταση των υλικών καταστροφών με αντικειμενικότητα και παροχή των αποζημιώσεων που απαιτούνται για την εξασφάλιση της επιβίωσης των πληγέντων.

 

Στόχοι

 1. Αναπτύσσουμε συνέργεια με επιστημονικές επιτροπές εθελοντών –  πολιτών με στόχο την ανθρωπιστική βοήθεια και την αποτελεσματική παρέμβαση και συνδεόμαστε με τα κοινωνικά και εθελοντικά δίκτυα.
 2. Στοχεύουμε σε αμφίδρομη πληροφόρηση, απόλυτα δημοκρατικά, με ιεράρχηση των δράσεων μας, ώστε να χαράξουμε συνεργατικά  αγώνα δικαίωσης για  τους πληγέντες της περιοχής μας
 3. Αναζήτηση ευθυνών και προσπάθεια ανεύρεσης των αιτίων που προκάλεσαν τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021,  συνεργαζόμενοι με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς ώστε να υπάρξει  πραγματικά ωφέλιμη ανασυγκρότηση και αναγέννηση της περιοχής μας. Όλες οι συνεδριάσεις θα είναι δημόσιες και επιτρέπεται η συμμετοχή όλων.
 4.  Αγωνιζόμαστε ώστε  να υπάρξει άμεσα εισοδηματική ενίσχυση των πληγέντων για την επιβίωση τους. Για την άμεση επίλυση του προβλήματος κατοίκησης των καμένων σπιτιών και της αντικατάστασης του καμένου εξοπλισμού. Για την παροχή  σπουδαίας βοήθειας στους σπουδαστές πυρόπληκτων οικογενειών για να συνεχίσουν τη φοίτηση τους. Για το σχεδιασμό όλων των δεξιοτήτων που θα βελτιώσουν την επιβίωση, ώστε να αποφύγουμε την ερημοποίηση των πυρόπληκτων χωριών του ορεινού όγκου και τη χρόνια δημογραφική υστέρηση. Για την κοινωνική ανασυγκρότηση χωρίς διακρίσεις.
 5. Τη θετική παρέμβαση επί των κρατικών σχεδίων, με εμπεριστατωμένες θέσεις και επιστημονικές μελέτες,  προς όφελος των κατοίκων και για το καλό της περιοχής μας. Την αποκέντρωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, τη διοικητική μεταρρύθμιση που  είναι δυνατό να συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη και στην ορθολογική διάφανη διαχείριση των πόρων χωρίς οπισθοχωρήσεις, χάσιμο χρόνου και ερασιτεχνισμούς.
 6. Για την άμεση μετά από μελέτη αντιπλημμυρική θωράκιση και αποφυγή κατολισθήσεων, με προστασία των υποδομών και οργανωμένη παρέμβαση αξιοποιώντας το ντόπιο δυναμικό και τους θεσμικούς φορείς συνεταιρισμούς – σωματεία χωρίς εκχωρήσεις και αλλά εργολαβικά τεχνάσματα.
 7. Την αποτροπή αναδάσωσης  και την προαγωγή της φυσικής αναγέννησης των δασών. Τη  φύτευση,  μετά από μελέτη, των καμένων ελαιώνων για τις ποικιλίες που χρειάζονται, καθώς  και την βοήθεια στους πληγέντες κτηνοτρόφους – μελισσοκόμους.
 8. Τον σχεδιασμό και βελτίωση των δομών υγείας, παιδείας, πρόνοιας, τη βελτίωση του επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης  και την ενεργοποίηση σε όλες τις δράσεις της νεολαίας  με τη συμμετοχή της στις αποφάσεις και στη χάραξη της στρατηγικής μας.

Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε ένα τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που συντάσσουμε με την συμμετοχή των κατοίκων, με τελικό σκοπό  την αποκατάσταση της καμένης γης με διασφάλιση ότι αυτό θα επιτευχθεί με διαφάνεια και μόνο προς το συμφέρον των κατοίκων, μακριά από πρακτικές διάσπασης, αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης των κατοίκων, καθώς και την αντικατάσταση του απολεσθέντος εισοδήματος της αναγέννησης της περιοχής.

Δομούμε ένα μελετημένο σχέδιο νέας γραμμής άμυνας σε παρόμοιες καταστροφές με κέντρο την πρόληψη, τη διάσωση και εν γένει την αποτροπή παρόμοιας καταστροφής. Προβαίνουμε σε έργα παρέμβασης ως προς την οργάνωση πυροπροστασίας και καταστολή των ακραίων φαινομένων και συνθηκών και εμμένουμε στη συνεχή βελτίωση των ενεργειών, των απαραίτητων καινοτόμων έργων και εθελοντικών δράσεων καθώς και διοικητικών αλλαγών που απαιτούνται για να εξασφαλισθεί η αποτελεσματικότητα, η ωφέλιμη ευελιξία, η ορθή διαχείριση, η καθοδήγηση και η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού για την εξασφάλιση  πλήρους πυροπροστασίας, πρόληψης και διασφάλισης των οικισμών μέσα στο δάσος.

Η προσπάθεια μας εστιάζεται στην ενεργοποίηση της κοινωνίας να συμμετέχει στην προσπάθειά μας, με σκοπό τη βοήθεια στις αδύνατες κοινωνικές ομάδες και στους ανήμπορους, τη βοήθεια στους πληγέντες επαγγελματίες, τη σύσταση συλλόγου εθελοντών δάσους  πυροπροστασίας, τη διάσωση από ακραία φαινόμενα και την ενεργοποίηση του ανθρωπιστικού κινήματος αλληλεγγύης εδώ και στο εξωτερικό.

Ως  προτεραιότητα θέτουμε  τη λήψη μέτρων από τους κρατικούς φορείς  για  οικονομική ενίσχυση, αξιοπρεπή επιβίωση και γρήγορη αποκατάσταση των υλικών υποδομών σε σπίτια και επαγγελματικούς  χώρους, που έχουν πληγεί (προστατεύοντας και όσους για διαφόρους λόγους δεν μπόρεσαν να δηλώσουν τις καμένες τους περιουσίες τους) ώστε να αποκατασταθεί η ελάχιστη ισορροπία.

Να ετοιμάζουμε συνεργασίες  και μελέτες για την αυτό-αναγέννηση του δάσους  και τη φύτευση νέων ελαιώνων ή και άλλων καλλιεργειών, συμβάλλοντας στην ανεύρεση της ισορροπίας του εύθραυστου οικοσυστήματός μας. Να προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια και καθοδήγηση στις πληττόμενες ομάδες: ρετσινάδες – κτηνοτρόφους – ξυλοκόπους -μελισσοκόμους, στους απασχολούμενους στο τουρισμό και συνολικά όλης της βαλλόμενης έμμεσα τοπικής οικονομίας για  την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος τους και την απασχόληση τους στην αναγέννηση του δάσους και να διεκδικήσουμε σχετικές δραστηριότητες με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όσα χρόνια χρειαστούν για να επανέλθει το εισόδημα τους στην πρότερη κατάσταση.

Να συμμετέχουμε επιστημονικά και πρακτικά  στην εκτέλεση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για την αποφυγή κατολισθήσεων και τη βελτίωση των προδιαγραφών της υλικοτεχνικής υποδομής και ανέγερσης των σπιτιών ώστε να αμυνθούν σε ακραία καιρικά φαινόμενα με αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

 

Όλες οι ενεργές δημιουργικές δυνάμεις της περιοχής πρέπει να δραστηριοποιηθούν, να πλαισιώνουν τις επιτροπές μας, να δουλέψουν για την υλοποίηση του σχεδίου κοινωνικής παρέμβασης και αναβάθμισης που ετοιμάζουμε.

Οι αρχές της ανεξαρτησίας από κομματικές επιδιώξεις, της ανιδιοτέλειας, της δημιουργικής συλλογικότητας, της ανάπτυξης κινήματος αλληλεγγύης, της πλήρους διαφάνειας, του ευγενούς αλληλοσεβασμού και της δυναμικής αγωνιστικότητας χωρίς συμβιβασμούς, της συνεργασίας με άλλα κοινωνικά δίκτυα  συνθέτουν και την επιτροπή μας και τους συμμετέχοντες.

Η επιτροπή αποτελείται από το Δ.Σ., τη Γενική συνέλευση, τις Επιτροπές Δράσης, τις Επιτροπές ανά χωριό καθώς και ένα συμβουλευτικό επιστημονικό συμβούλιο.

 

Συμπαραταχθείτε μαζί μας είναι όλα ανοιχτά και συμμετοχικά.

Σύνθημα μας Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΔΑΣΟΥΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ και η ορθολογική ισόρροπη ανασυγκρότησή της με σεβασμό στους πληττόμενους και το περιβάλλον

Χαράζουμε μια νέα ανθρωποκεντρική πορεία μέσα από τις στάχτες και αγωνιζόμαστε για να πάρουμε πίσω τη χαμένη μοναδικότητα του φυσικού μας περιβάλλοντος.

 

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΟΜΟΝΟΙΑ & ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ!