Προς τον κ. Περιφερειάρχη Σπανό Φάνη
Κοιν. Υπουργείο Πολιτισμού
Γρ. Γεν. Γραμματέα Γ. Διδασκάλου
υπ’όψιν Υπουργού Λίνας Μενδώνη
Κοιν. Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας -Σπηλαιολογίας
Προϊστ. Ντάρλας Ανδρέας
Κοιν. ΔΙΑΖΩΜΑ κ. Σταύρο Μπένο
11 Οκτωβρίου 2021
Αγαπητοί Κύριοι,
Είμαστε η σύμπραξη
της Αλυσίδας Στήριξης Πυρόπληκτων που αποτελείται από το ΛΕΩ ΝΑΙ για Ελλάδα Νέων Αξιών, Φίλοι του Ερυθρού Σταυρού, ΔΑΣ (Δίκτυο Αλληλέγγυας Συμβουλευτικής), ΕΛΛΟΣΣΑΙ (Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι), Σύλλογος Γιόγκα Ελλάδος.
της Επιτροπής Αγώνα Επιβίωσης και Αναγέννησης της καμένης Βόρειας Εύβοιας
και της Επιτροπής Κατοίκων Κερασιάς
Επισκεφτήκαμε την περιοχή μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και συνδεθήκαμε ιδιαίτερα με το ορεινό χωριό Κερασιά.
Παράλληλα με τις επείγουσες ανάγκες των κατοίκων της Κερασιάς, γνωρίσαμε τον μοναδικό χώρο του Απολιθωμένου Δάσους Κερασιάς που βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις περιοχές Κερασιά, Αγία Άννα και Παπάδες στην Βόρεια Εύβοια και το οποίο όπως μάθαμε είναι ένα από τα ελάχιστα ευρωπαϊκά απολιθωμένα δάση. Η ανάδειξη του, είχε ξεκινήσει από τον καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Ε. Βελιτζέλο.
Ευρήματα του Δάσους παρουσιάζονται στο Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς το οποίο υλοποιήθηκε από τον επίσης καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Γ. Θεοδώρου ύστερα από πολυετή έρευνα και ταξινόμηση των ανασκαφικών ευρημάτων. Το Μουσείο μέχρι σήμερα στεγάζεται σε μισθωμένο ακίνητο. Ολόκληρος ο χώρος, όπως και το Μουσείο, παρά την εξαιρετική παγκόσμια σημασία του και το σημαντικό έργο ανασκαφών, έρευνας και ανάδειξης που έχει γίνει ως τώρα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν λειτουργεί, για καιρό πριν τις φωτιές.
Όπως γνωρίζετε ήδη στην περιοχή βρίσκονται :
17 στρέμματα απολιθωμένου δάσους, αγορασμένα από την Νομαρχία και περιφραγμένα με σκοπό να γίνει Παλαιοντολογικό Γεωπάρκο.
4 στρέμματα, αγορασμένα από την Νομαρχία, προκειμένου να αποκτήσει εκεί μόνιμο χώρο το ήδη υπάρχον Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών. Στο υπάρχον Μουσείο, που εγκαινιάστηκε το 2006, δεν απασχολείται κανένας εργαζόμενος, ούτε καν φύλακας του χώρου και υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη.
Εκτός των προηγουμένων, υπάρχει και η Συλλογή των απολιθωμένων θαλασσίων οργανισμών του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Χρηστομάνου η οποία φυλάσσεται εντός δωματίου στο Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης. Δεν έχει ακόμα καταγραφεί, αξιολογηθεί και αναδειχθεί αν και προ ετών είχε ληφθεί η σχετική απόφαση από τον Δήμο και είχε ενταχθεί σχετικό ποσό στον προϋπολογισμό του όπως είχε γίνει και για τις παλαιοντολογικές ανασκαφές.
Μετά τις καταστροφικές φωτιές η περιοχή και τα ευρήματα, είναι ακόμα περισσότερο εκτεθειμένα σε παράνομες αποσπάσεις και ιδιοποιήσεις πολύτιμων κομματιών.
Προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην αναζωογόνηση της περιοχής, θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να θέσουμε υπόψη σας το όλο θέμα, προκειμένου να αναδειχθεί, να στελεχωθεί και να ξαναλειτουργήσει το Μουσείο καθώς και η Συλλογή Χρηστομάνου και να ξεκινήσουν εκ νέου οι ανασκαφές που σταμάτησαν το 2015. Πιστεύουμε ότι ο πλούτος και η σημασία τους είναι μεγάλη και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πόλο έλξης και ανάπτυξης της περιοχής καθώς και χώρο έρευνας και εκπαίδευσης. Η πρώτη χρηματοδοτούμενη παλαιοντολογική ανασκαφή Kερασιάς έγινε πριν 29 χρόνια.
Ζητάμε
Άμεση συνέχιση λειτουργίας του Μουσείου Θηλαστικών με τον διορισμό των απαραίτητων υπαλλήλων για την λειτουργία και την φύλαξη των εκθεμάτων καθώς και την φύλαξη του Απολιθωμένου Δάσους.
Συντήρηση των εκθεμάτων καθώς και συνέχιση των ερευνών γιατί έχει διαπιστωθεί ότι η έκταση με παλαιοντολογικά ευρήματα εκτείνεται σε πολύ μεγαλύτερη περιοχή. Γνωρίζουμε, όπως ενημερωθήκαμε από τον καθ. Γ. Θεοδώρου που δημιούργησε το Μουσείο το 2006 ότι άμεσα θα ήταν δυνατόν να εργάζονται σε διαφορετικά σημεία 6-7 ανασκαφικές ομάδες!
Γνωρίζοντας ότι ο οργανισμός ΔΙΑΖΩΜΑ έχει αναλάβει την μελέτη πολιτιστικής ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας, παρακαλούμε να συμπεριληφθεί σε αυτήν η διάσωση και ανάδειξη των παραπάνω χώρων.
Επισυνάπτουμε σχετικά έγγραφα:
Έκθεση Παλαιοντολογικών Ανασκαφών στην Κερασιά Ευβοίας.
Δημοσιεύματα εφημερίδων για τα εγκαίνια του Μουσείου Θηλαστικών Κερασιάς τον Σεπτέμβριο του 2006.
Επερώτηση για την Εύβοια, η οποία εκθέτει το όλο θέμα, από 18.10.1999
Σχέδιο του ΕΚΠΑ για Προγραμματική Σύμβαση για εντοπισμό, ανάδειξη παλαιοντολογικών θησαυρών Δήμου Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, από το 2020.
Σχέδιο του ΕΚΠΑ για Προγραμματική Σύμβαση για καταγραφή και αξιολόγηση της Συλλογής Χρηστομάνου που φυλάσσεται στο Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης, από το 2020.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Με τιμή
Για την Αλυσίδα Στήριξης Πυροπλήκτων:
Ελένη Καϊρη email: el_kairi@yahoo.gr κιν. 697 899 6125
Για την Επιτροπή Αγώνα Επιβίωσης και Αναγέννησης της καμένης Βόρειας Εύβοιας:
Ιωάννα Κωνσταντινίδη
Για την Επιτροπή Κατοίκων Κερασιάς:
Γιάννης Μακρής