Πρόταση για έργα ανάδειξης του Μουσείου και του Απολιθωμένου Δάσους Κερασιάς

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Προς
Κ. Υφυπουργό Τριαντόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση
-Κ. Μπένο
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος
-Δήμος Μαντουδίου Λίμνης Αγ. Άννας
-Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού

Ιστιαία 08 Φεβρουαρίου 2022

Θέμα «Πρόταση για έργα ανάδειξης του Μουσείου και του Απολιθωμένου Δάσους Κερασιάς»

Ιστορικό

Το 1992 ξεκίνησαν ανασκαφές του Πανεπιστηµίου Αθηνών (Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας) μέσα στο πανέμορφο δάσος της Κερασιάς, με τα πλατάνια, τις καρυδιές και τα έλατα. Οι πρώτες ανασκαφές που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από 10 χρόνια από Έλληνες και ξένους επιστήμονες είχαν ήδη ξεχαστεί καθώς δεν συνεχίστηκαν. Εντυπωσιακά ευρήματα άρχισαν να έρχονται στο φως. Απολιθωμένα οστά εξαφανισμένων ζώων του παρελθόντος, έως 6-7 εκατομμυρίων ετών, αποκαλύπτουν το μεγαλείο του Ευβοϊκού παρελθόντος και δείχνουν ότι στην περιοχή έζησαν μικροί ελέφαντες, ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις, μυρμηκοφάγοι, αιλουροειδή, πρόγονοι των σημερινών λιονταριών κλπ. Σταδιακά εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή πολλές θέσεις με ανασκαφικό ενδιαφέρον.
Το Τοπικό Συµβούλιο της περιοχής, εντυπωσιασμένο, χρηματοδότησε την συνέχιση των ανασκαφών που είχαν ξεκινήσει δοκιμαστικά µε χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πολύ σημαντικά ήταν και τα ευρήματα απολιθωμένων δένδρων. Από την πρώτη στιγμή είχε διατυπωθεί το αίτημα δημιουργίας τοπικού Μουσείου, έτσι ώστε να παρουσιαστεί σε όλο της το μεγαλείο, η χλωρίδα και η παλαιοπανίδα της Βορείου Ευβοίας. Οι ανασκαφές σταμάτησαν το 2001, για να συνεχίσουν για λίγο το 2006 στα πλαίσια πραγματοποίησης της πρώτης έκθεσης, τον Σεπτέμβριο του 2006, σε ενοικιασμένο χώρο από την Νομαρχία Ευβοίας, ώστε να δοθεί χρόνος να κτιστεί το μόνιμο Μουσείο.
Για το μόνιμο Μουσείο αγοράστηκε από την Νομαρχία Ευβοίας χώρος 4 στρεμμ., δίπλα στο Απολιθωμένο Δάσος της περιοχής. Επίσης αγοράστηκαν 17 στρεμμ. δάσους με σκοπό να γίνει Παλαιοντολογικό Γεωπάρκο και εκπονήθηκαν μελέτες τόσο για το κτίριο του Μουσείου όσο και για το Γεωπάρκο.

Αναπτυξιακές δυνατότητες

Η ανάπτυξη κάθε περιοχής συνδέεται αναπόσπαστα µε τις φυσικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της και την κατάλληλη ανάδειξη τους. Το μεγαλείο των εξαφανισμένων ζώων και των δένδρων του παρελθόντος, μαγεύει και προσελκύει τόσο τους ερευνητές όσο και τους κατοίκους και τους επισκέπτες, που µε έκπληξη βλέπουν ότι η γη που γεννήθηκαν ήταν στο παρελθόν πολύ διαφορετική. Ο παλαιοντολογικός αυτός θησαυρός μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής μέσα από την οργάνωση συνεδρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μαθητικών εκδρομών, τουριστικών περιηγήσεων κλπ. Αυτή η δραστηριότητα θα δώσει την δυνατότητα να προβληθούν τα προϊόντα της περιοχής και να οργανωθούν σχετικές εκθέσεις.
Το υπάρχον Μουσείο σήμερα δυστυχώς δεν λειτουργεί παρόλο που η εμπειρία έδειξε ότι μπορεί να αυτοσυντηρηθεί με την κατάλληλη οργάνωση και προβολή του. Η λειτουργία του μπορεί να οργανωθεί άμεσα και παράλληλα να προχωρήσουν οι νέες ανασκαφές και να χτιστεί το μόνιμο Μουσείο ώστε να γίνει η περιοχή πόλος έλξης.

Προτάσεις
Η Επιτροπή Αγώνα Επιβίωσης και Αναγέννησης της καμένης Β. Εύβοιας έχει επεξεργαστεί τις παρακάτω προτάσεις ώστε το Μουσείο Απολιθωμάτων και το Απολιθωμένο Δάσος Κερασιάς να γίνουν εφαλτήριο ανάπτυξης για την Κερασιά αλλά και όλη την ευρύτερη περιοχή και να υλοποιηθεί στην πράξη η πρόβλεψη του σχεδίου Μπένου «το Μουσείο Κερασιάς να γίνει έργο-φωτοδότης».
1. Nα πληρωθούν τα ενοίκια και να διοριστούν οι αναγκαίοι υπάλληλοι ώστε να αρχίσει άμεσα να λειτουργεί το Μουσείο και να γίνει η απαραίτητη συντήρηση των εκθεμάτων. (Για αυτά να δοθεί χρονοδιάγραμμα.)
2. Να εκπονηθούν φυλλάδια που θα διαφημίσουν το Μουσείο και ο φορέας διαχείρισης να αναλάβει την προώθηση στα τουριστικά γραφεία και τα ξενοδοχεία της περιοχής.
3. Να γίνει ιστοσελίδα του Μουσείου και να εκδοθεί βιβλίο.
4. Να γίνει εκθετήριο με τοπικά προϊόντα όπου όλοι οι ντόπιοι παραγωγοί θα μπορούν με άδειες να πωλούν τα προϊόντα τους.
5. Να γίνει ανάπλαση της Κερασιάς με καλντερίμια, ανανέωση της οδοποιίας, εξωραϊσμό του χωριού και βιοκλιματικής εναρμόνισης και ενεργειακής ανεξαρτησίας.
6. Να περιφραχθεί ο χώρος του Γεωπάρκου και να γίνει συνέχιση των ανασκαφών.
7. Να επιδιωχθεί συνεργασία με Πανεπιστημιακή Σχολή Παλαιοντολογίας είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, ώστε να γίνουν μελέτες ανάδειξης του Μουσείου και των ευρηματων που από τη φωτια εχουν ερθει στο φως. Το έργο αυτό έχει εκπονηθεί ως τώρα από τον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του ΕΚΠΑ, το οποίο και αρχικά το χρηματοδότησε, και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Πρέπει με τον πιο ευέλικτο τρόπο να επιδιωχθεί η συνεργασία όσων περισσοτερων επιστημόνων.
8. Να γίνει Κέντρο Περιβαντολλογικης Εκπαίδευσης και Ορεινός Εκπαιδευτικός Παιδότοπος φιλοξενίας ζευγαριών και παιδιών με ανάλογες υποδομές
9. Να εκπονηθεί χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο σχέδιο Μπένου.

Να γίνει ένα ενιαίο Γεωπάρκο, όπως στη Λέσβο να ενταχθεί στα ευρωπαϊκά δίκτυα και την UNESCO. Απαραίτητο, να ιδρυθεί ένας ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης που να εξασφαλίσει την προστασία και την ανάδειξη των ευρημάτων και των φυσικών μνημείων. Όπως επίσης να περιληφθούν στο Γεωπάρκο και τον φορέα οι καταρράκτες της περιοχής (Δρυμώνα -Μηλέων -Γερακιού), οι λίμνες- σβάλες του ορεινού όγκου (Τσαπουρνιάς -Γερακιούς -Τελεθρίου -Γιάλτρων). Οι σημαντικότατοι υδροβιότοποι μεγάλο -μικρό Λιβάρι- υδροχαρές δάσος Λιβαρίου, Δέλτα Ξηριά, υδροβιότοπος Αλμυρή στο Πάτερμο Αγίου.
Όλα τα φυσικά μνημεία χρειάζονται μελέτη, έργα προστασίας, παρεμβάσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας και παρακολούθησης – καταγραφή της ζωικής πανίδας που φιλοξενούν. Το εναπόμεινον δάσος δρυός που αποτελεί μοναδικό είδος του Τελεθρίου να συμπεριληφθεί σε προστασία για την διατήρηση του, τη μείωση του κινδύνου από παρόμοια φαινόμενα, κάθε ανθρώπινη παρέμβαση να είναι αυστηρά ελεγχόμενοί και φυσικά στην προστασία της ζωικής πανίδας που διασώθηκε καθ’ότι στηρίζει την πληγείσα βιοποικιλότητα της περιοχής. Πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και συνεχούς παρακολούθησης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΜΕΝΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Με τιμή

Previous Article

Πρόταση Δάσους

Next Article

Απόρριψη Αδειών Ανεμογεννητριών

You may also like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *