Πρόταση Δάσους

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Προς
Κ. Υφυπουργό Τριαντόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση
-Κ. Μπένο
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος
-Δήμος Μαντουδίου Λίμνης Αγ. Άννας
-Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού

Ιστιαία 07 Μαρτίου 2022

Θέμα
Προτάσεις για την τοπική ανάπτυξη, την ορθολογική αναγέννηση του δάσους σε συνδυασμό με την αναγκαία βιοποριστική διασφάλιση των κατοίκων.

Κύριοι,
Παίρνουμε το θάρρος να σας προτείνουμε ορισμένα απαραίτητα σημεία αναφοράς που πρέπει να συμπεριληφθούν στις προτάσεις σας μετά από μελέτες εφαρμογής, ώστε να ξεκινήσει μια αναστροφή της πορείας της καταστροφής της περιοχής προς την ανάσχεση, με την ελπίδα ύπαρξης αξιοπρεπούς βιοπορισμού.

Το δημόσιο δάσος της Τσαπουρνιάς είναι σήμερα καμένο ολοσχερώς, παρότι οργανωμένο με καθαρούς και πολλούς δρόμους και ζώνες, επιβαρυμένο βέβαια με πολύ καύσιμη ύλη πεσμένων ξερών πεύκων που δεν απομακρύνθηκαν ως έπρεπε. Κυρία αιτία βέβαια της καταστροφής είναι η μη ύπαρξη καμίας επίγειας πυροσβεστικής δύναμης και η έλλειψη νερού από 5ωρη διακοπή ρεύματος, με αποτέλεσμα την καταστροφή επαγγελματικών χωρών, 13 κατοικιών, μιας εκκλησίας.

Στο ιστορικό καθαρά δασικό χωριό κατοίκων ρητινοκαλλιεργητών πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα πλήρους εξωραϊσμού, ενεργειακής απεξάρτησης με φωτοβολταϊκά, εκτέλεση της μελέτης από το 2006 μη ενεργοβόρου δικτύου και βιολογικού τοπικής εμβέλειας οικολογικής διαχείρισης. Θα πρέπει επίσης να γίνει βελτίωση των συνδετήριων οδών ώστε να υπάρχει ολική αναγέννηση της περιοχής. Το δάσος της Τσαπουρνιάς θα μπορούσε να παραχωρηθεί η χρήση του στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο να αναλάβει την ίδρυση φυτώριου τοπικής πανίδας ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να βοηθηθεί η αναγέννηση του δάσους εκεί όπου απαιτείται, να υπάρξει νέα επιστημονική πρακτική άμυνας κατά του κινδύνου της φωτιάς και να κατασκευασθεί δασικό χωριό πρότυπου οικολογικού προσανατολισμού, κατασκευασμένο με αντιπυρικά υλικά, ενεργειακά ανεξαρτητοποιημένο, οικολογικά αυτόνομο, με εκπαιδευτικό προσανατολισμό και με συνεδριακό κέντρο. Επίσης, θα μπορούσε να κατασκευασθεί ελικοδρόμιο στην έξοδο της Τσαπουρνιάς, επί της εθνικής οδού προς την πλευρά της θάλασσας. Υπάρχει από το 2005 έτοιμη μελέτη και διαθέσιμο επιλεγμένο οικόπεδο, είχε υποβληθεί σε πρόγραμμα του ΥΠΑΤ αλλά δυστυχώς για πολιτικούς λόγους δεν αδειοδοτήθηκε από την ΥΠΑ, θα αποτελούσε σημείο μόνιμης παρουσίας πυροσβεστικων ελικοπτέρων, εξυπηρέτησης διακομιδής ασθενών και βοήθειας στον τουρισμό.

Επίσης και για την περιοχή των Ελληνικών (Αγ. Νικόλαος Μαύρικας), υπάρχει έτοιμη μελέτη μικρού λιμενικού έργου προσαρμοσμένο στις περιβαντολογικές συνθήκες της περιοχής για την φιλοξενία τουριστικών σκαφών και μικρών αλιευτικών, με προβλεπόμενη διαφύλαξη των κτερισμάτων του εμφανούς λιμενικού έργου κατά τη ναυμαχία του Αρτεμισίου το 480πχ. Η περιοχή αποτελεί ένα από τα σημεία κλειδιά της ναυμαχίας που θα αναφερθούμε εκτενώς σε πρόταση μας για τα αρχαϊκά σημεία. Επίσης υπάρχει από το 2005 έτοιμη μελέτη ΣΔΙΤ για διεθνικό κατασκηνωτικό κέντρο στα 80 στρέμματα στο Χερσονήσι Ελληνικών δημοτικής περιουσίας, υπάρχει αντίστοιχο στο Santander της Ισπανίας και είναι σημείο μεγάλης επισκεψιμότητας, συνδυαζόμενο με θαλάσσιο πάρκο και καταδυτικό κέντρο.
Στη θαλάσσια αυτή περιοχή φιλοξενείται ένα από τα καλύτερα δάση κοραλλιών της Μεσογείου που τη δεκαετία του ‘80 γινόταν ανεξέλεγκτη αλίευση και εμείς αποτρέψαμε με συνεχείς αναφορές, η ανάδειξη του δε, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών.

Απέναντι από την Τσαπουρνιά, στη παραλία Αγριοβότανου υπάρχει ένα ιστορικό νησί 2000 στρεμμάτων με πευκοδάσος ναυτικό φάρο και γη ασκεπή 100 στρεμμάτων, το “Ποντικονήσι”. Υπάρχει φυσικό λιμάνι στο νησί αυτό και εκεί είχαν ελλιμενισθεί τα πλοία του Θεμιστοκλή και είχαν φτιάξει τη στρατηγική άμυνα ενάντια των πλοίων του Ξέρξη.

Οι απόψεις που εκθέτουμε είναι τα συμπεράσματα του Ά αρχαιολογικού συνεδρίου Εύβοιας που είχαμε οργανώσει το 1998 στην Αιδηψό ως σύνδεσμος κοινοτήτων και μετείχαν 5 αρχαιολογικές σχολές, θα ήταν ευχής έργο εάν οργανώνονται ως διάζωμα ένα δεύτερο αρχαιολογικό συνέδριο για τη Β. Εύβοια που έχουμε μεγάλη ανάγκη βοήθειας για ανάδειξη αρχαίων, βυζαντινών μνημείων και παλαιοντολογικών. Υπάρχουν τα πρακτικά του συνεδρίου διαθέσιμα.

Είχαμε προτείνει το Ποντικονήσι σε συνδυασμό με τις ωραίες παραλίες του έναντι της χερσαίας ζώνης να γίνει μελέτη κατασκευής με κέντρο εκπαίδευσης και φιλοξενίας αθλημάτων θαλάσσιων σπορ, ως τουριστικό σημείο.
Η πρόταση μας είχε συζητηθεί με τον Γ. Γ. μεγάλων έργων και είχε αξιολογηθεί θετικά.

Ως προς το Τελέθριο οικισμός Σήμιας- Κυπαρίσσι, μέρη τα οποία είναι καθαρά δασικοί οικισμοί με ορεινή κτηνοτροφία. Προτείνουμε οι οικισμοί του Τελεθρίου, να εξωραϊσθούν, να λυθεί σε μόνιμη βάση το πρόβλημα ύδρευσης, να γίνουν ενεργειακά ανεξάρτητοι και να προσανατολισθούν στην τοπική ανάπτυξη οικολογικής διαχείρισης υγιούς οίκο- τουρισμού, ανάπτυξη οικόσιτων ζώων και πτηνών. Να βελτιωθεί κατάλληλα η διακοινοτική σύνδεση που είναι πολύ κακή. Να φτιαχτεί ένα σπουδαίο πάρκο αναψυχής με εκπαιδευτικό ταυτόχρονα προσανατολισμό. Τα χωριά αυτά αποτελούν το προπύργιο του εναπομείναντος πολύτιμου δάσους Δρυός Τελέθριου και πρέπει να αποτελέσουν πόλους ανάπτυξης και της νέας γραμμής άμυνας με την ίδρυση ταυτόχρονα κέντρου εκπαίδευσης εθελοντικών δυνάμεων πυροπροστασίας και διάσωσης και να ενταχθούν στο Γεωπάρκο Κερασιάς της ευρύτερης περιοχής.

Σας προτείνουμε μια παλιά θέση μας που υποστήριξε έντονα να υλοποιηθεί ο πρώην Υφ. Οικ. Κ. Πέτρος Δούκας αλλά δεν τελεσφόρησε είναι μέγιστη αναγκαιότητα η αξιοποίηση του κληροδοτήματος Κούλα Τασούλα ΦΕΚ 241/Β 23-4-86 που διαφυλάξαμε ως κόρη οφθαλμού από τις βουλές καταπάτησης. Η κληροδότης θέτει όρο την ίδρυση γεωργικής σχολής. Το σπουδαίο νεοκλασικό κτίριο της στο Ασμήνιο να αποπερατωθεί καθ’ότι έχει παραμείνει από το 2003 με τα χρήματα της διαθέτου στη στατική του στήριξη. Στο μεγάλο παραθαλάσσιο κτήμα κάμπου Ασμήνιου 200 στρεμμάτων που περιλαμβάνει και 40 στρέμματα πλάτανο δάσος να γίνουν οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού αγροτοπεριβαντολογικού εκπαιδευτικού πάρκου από ενδιαφερόμενα πανεπιστήμια. Το κτήμα του κληροδοτήματος βρίσκεται εντός του οικισμού σε πανοραμική θέση 4 στρεμμάτων να αξιοποιηθεί για την υλοποίηση του σχεδίου. Ο σπουδαίος κάμπος Ιστιαίας Ασμηνίου υψηλής παραγωγικότητας και με αρκετά υπόγεια νερά δύναται με την βοήθεια των Ελλήνων επιστημόνων να δώσει ξανά ζωή και ανάπτυξη στη περιοχή ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο που η ανάπτυξη της αγρόδιατροφής της θερμοκηπιακης υδροπονίας, της σύκο παραγωγής, και άλλων καλλιεργειών αποτελούν το μέλλον τους πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Ταυτόχρονα έτσι με το παράρτημα του ΕΚΠΑ των Ψαχνών θα αποτελέσουν σπουδαίο πόλο ερευνητικής ανάπτυξης της γεωργίας.

Περιαστικά δάση καμένα τα οποία θα πρέπει με κάθε θυσία να διατηρήσουν το χαρακτήρα τους, να βοηθηθεί η γρήγορη αναγέννηση τους με ταυτόχρονη πρόβλεψη μεθοδικής αφαίρεσης υπορόφου, καύσιμης ύλης και αξιοποίηση τους.  Ως και οικολογική ανάπτυξη με ήπιες υποδομές ανάπτυξης κοινωνικών δράσεων.
Τα Δ. Δ. Δαφνούσα Βλαχιά Πήλι Προκόπι, καλύβια Μαντουδίου που η φωτιά αναχαιτίσθηκε και σώθηκε το παραγωγικό δάσος πεύκων, θα πρέπει και εκεί να γίνουν οι απαραίτητες ζώνες προστασίας με φύτευση αντιπυρικών δένδρων και να δημιουργηθούν οργανωμένοι μελισσοκομικοί χώροι. Σε συνδυασμό δε με την χρηματοδότηση στο Δασαρχείο Λίμνης από το πράσινο ταμείο των καμένων χωρών αναψυχής, να εξετασθεί η δημιουργία πάρκου αναψυχής εκπαιδευτικού προσανατολισμού και οργανωμένης κοινωνικής επισκεψιμοτητας στο δάσος Προκοπίου, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια αξιόλογη μελέτη που συμμετείχαν στη σύνταξη και ξένοι μελετητές που μπορεί να προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες.

Καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βότανων στον ορεινό όγκο, πρέπει να αποτελέσουν πηγές τοπικής ανάπτυξης. Να ερευνηθεί επίσης η αξιοποίηση των φύλλων της ελιάς καθ’ότι αποτελούν υπερτροφή για τα ζώα. Ως και η παραγωγή βιοκάρβουνο που αποτελεί βελτιωτικό εδάφους μια και οι τιμές που διαμορφώνονται από τα εκατομμύρια κιλά των καμένων δένδρων είναι πάρα πολύ χαμηλές.

Οι προτάσεις μας στοχεύουν στην επιβίωση των κατοίκων, την αποφυγή της ερημοποίησης, την αποφυγή της εσωτερικής μετανάστευσης και στην προσέλκυση νέων ανθρώπων επιστημόνων.

Previous Article

Αποτελέσματα νερού και χώματος

Next Article

Πρόταση για έργα ανάδειξης του Μουσείου και του Απολιθωμένου Δάσους Κερασιάς

You may also like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *