Οδηγίες προφύλαξης από πλημμυρικά φαινόμενα

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Συστάσεις για προφύλαξη σε επικίνδυνες περιοχές πλημμυρικών φαινομένων-κατολισθήσεων

Απευθυνθήκαμε  εδώ και δέκα ημέρες σε βοήθεια των επιστημόνων  αρμόδιας Υπηρεσίας αλλά δυστυχώς δεν λάβαμε επίσημη απάντηση.

Με κάθε επιφύλαξη μεταφέροντας εμπειρία των μελών της Επιτροπής «Επιβίωσης – Αναγέννησης της Καμένης βόρειας Εύβοιας»  για το καλό όλων μας, καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να τρέχουμε την τελευταία στιγμή. Σε κάθε περίπτωση ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος.

 

Για σπίτια που είναι χαμηλά και πιθανά έως 3 – 5 μέτρα μέσο υψόμετρο.

ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

1ον Μεταφέρετε όλα τα χρήσιμα εργαλεία π.χ. αυτοκίνητα σε ασφαλές υψόμετρο.

2ον Κλείστε προσωρινά πόρτες-παράθυρα εξωτερικά με πρόχειρη κατασκευή λαμαρίνας για να μη εισέλθει το νερό ή τα καταστρέψει και όλες τις οπές που βλέπετε .

3ον Αποφεύγετε κατά την έναρξη των πλημμυρικών φαινομένων οποιαδήποτε μετακίνηση με αυτοκίνητο ή πεζοί είναι πολύ επικίνδυνο, μείνετε σπίτι.

4ον  Μεταφέρετε από πριν σε ασφαλές μέρος υπερήλικες και ανήμπορους συγγενείς σας – και επιλέξτε το πιο ασφαλές ψηλό σημείο που θα προφυλαχτείτε εάν η στάθμη του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα. Αυτό  δεν το γνωρίζουμε γιατί δεν έχει γίνει υδρογεωλογική μελέτη από θεσμικούς φορείς.

5ον Μη κυκλοφορείτε έξω κατά την έναρξη των φαινομένων μπείτε σε κάποιο σπίτι.

6ον Ετοιμάστε κάποια αντλία για να βγάλετε νερά εάν μπουν στο σπίτι. Προσέξτε ότι έχει σχέση με ρεύμα. Ασφαλίστε το άμεσα και ειδικά προστατέψτε με κάθε τρόπο τα ρολόγια της ΔΕΗ .

7ον Μη πανικοβάλλεστε φροντίστε να  είστε ήρεμοι, αφού έχετε λάβει τα μέτρα προστασίας σας. Ενημερώνεστε για επιπλέον οδηγίες προφύλαξης από τα ΜΜΕ.

8ον  Εάν έχετε κλειστές περιφράξεις ανοίξτε οπές προς το μέρος των ροών, για να μην εγκλωβισθούν μεγάλες ποσότητες νερών και κλείστε πρόχειρα τυχόν περιφράξεις-εξώπορτες που δεν είναι συμπαγείς.

9ον Συστήσετε ομάδα διάσωσης εθελοντών νέων θαρραλέων ανά χωριό, με προμήθεια ελάχιστου εξοπλισμού, ώστε να βοηθήσουν τους ανήμπορους και τους αμελείς.  Μην περιμένετε ενέργειες μόνο από τους φορείς, για να μην πάθουμε τα ίδια όπως και στη φωτιά.

10ον Στον Κάμπο καλό θα είναι να  μεταφέρετε τα γεωργικά σας εργαλεία σε ασφαλές μέρος από πριν. Ασφαλίστε τα αντλιοστάσια και μεταφέρετε τα ζώα και τα οικόσιτα σε ασφαλές μέρος.

11ον Ο Δήμος έχει άμεση υποχρέωση ( χθες) να ασφαλίσει τα αντλιοστάσια που κινδυνεύουν. Τα περισσότερα κινδυνεύουν  να καταστραφούν με αποτέλεσμα να μην έχουμε νερό και να προκύψει μεγάλο κόστος αντικατάστασης διάφορων συστημάτων.

Καλό θα ήταν ο Δήμος να συστήσει και να ενεργοποιήσει άμεσα συντονιστικό όργανο από έμπειρους και αναγκαία ομάδα εθελοντών διάσωσης με εξοπλισμό με επικεφαλής συντονιστή (ώστε να μη την πάθουμε σαν τα μαύρα τζιπ της συμφοράς).

12ον Όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή – χωρίς άδειες προσωπικού –  και με προετοιμασία σοβαρής οργάνωσης χωρίς να περιμένουν οδηγίες της τελευταίας στιγμής από την Πολιτική Προστασία.

13ον Το Κέντρο Υγείας καλό θα είναι να έχει προμηθευτεί με  το απαραίτητο φαρμακευτικό υλικό για πνιγμούς και τραυματισμούς, και να έχει σε επιφυλακή ομάδα άμεσης επέμβασης με ιδιώτες εθελοντές γιατρούς.

14ον Τα υπόγεια θα πρέπει να τα ασφαλίσετε ερμητικά. Συνεργαστείτε με τους γείτονες για κοινή αντιμετώπιση. Σφραγίστε ερμητικά βόθρους-ρολόγια ύδρευσης.

15ον Γεμίστε με άμμο σακιά 50 εκατοστών υφασμάτινα τα απαραίτητα για να τοποθετήσετε ως εμπόδια εκεί που χρειάζεται είναι ότι καλύτερο.

16ον  Παρακολουθείτε επιμελώς τις προγνώσεις καιρού και ρωτήστε έμπειρους να σας βοηθήσουν.

17ον Στείλτε έγγραφο στο Δήμο να παρέμβει για σημεία που εγκυμονούν κινδύνους ώστε να έχετε αποδεικτικά στοιχεία για τις αποζημιώσεις σε περίπτωση ζημιάς.

18ον Ασφαλίστε άμεσα την περιουσία σας.

Previous Article

Έκτακτη – Κατεπείγουσα Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας

Next Article

Φάκελος Πυρκαγιά: Τσαπουρνιά κάηκαν 13 σπίτια και μια εκκλησία

You may also like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *